Vergi ve Sigorta Borcu Yapılandırma
Vergi Borcu Nedir?
Vergi; kamu hizmetlerini karşılayabilmek için bireylerden ve kuruluşlardan kanun gereğince alınan ücrettir. Vergi anayasa da yer alan ve herkesin kendi bütçesine göre ödemekle yükümlü olduğu milli kaynaktır. Anayasada yer aldığı için bu görev zorunludur. Çünkü devlete katkı yapmak için önemlidir.
Vergi Borcu Yapılandırma
Devlet, vergilerin toplanma aşamasında sıkıntı yaşayabilmektedir. Bunun sonucunda vergiye denk gelen ücrete bağlayarak tahsil etmekte veya vergi borcu yapılandırma yoluyla taksitler halinde tarafına ödenmesini sağlamaktadır.
Vergi Yapılandırma Kapsamına Giren Borçlar Nelerdir?
Vergi yapılandırılması denildiğinde akla ilk olarak kazancımıza denk gelen devlete ödediğimiz borç gelmektedir. Fakat farklı nedenlerden ortaya çıkan borçlar da yer almaktadır.
- Motorlu Taşıtlar Vergisi
- Emlak vergi borçları
- RTÜK idari para cezaları
- Trafik cezaları
- Gelir vergisi
- Gümrük vergisi
- Nüfus para cezası
- Çevre temizlik vergisi
- İlan ve reklam vergisi
- Yurt-Kur öğrenim kredisi borcu
- Seçimlere katılmamaktan doğan borç
- Karayollarından kaçak geçişlerde yakalanan plakalara kesilen cezalar
- Sigorta priminden oluşan birikmiş borçlar, SGK destek primi gibi konularda geciken borçlar
gibi konular yapılandırma kapsamında yer alan vergi borçlarıdır.
Vergi Borcu Ödemeleri Nereye Yapılır?
Tarafınıza ait olan vergi borçlarınızı etkileşimli veya eski usul olarak vergi dairesine başvurabilirsiniz. Günümüzde dijitalleşmenin de etkisiyle daha çok Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kurmuş olduğu internet üzerinden ‘Vergi Dairesi’ platformu kullanılmaktadır. Bu platformu mobil telefonlarınıza indirebilirsiniz. Uygulama yardımı ile;
- Gib.gov.tr adresine girerek ‘borç sorgulama ve ödeme bölümünden,
- Bakanlığın anlaşması bulunduğu bankaların aracılığı ile,
- PTT’den,
- Bağlı olduğunuz vergi dairesinden
borçlarınızı kolaylıkla ödeyebilirsiniz.
Sonuç olarak, devletin vatandaşlara hizmet sağlayabilmesi için vergilere ihtiyacı vardır. Vergiler ödenemediği takdirde çeşitli meblağlar karşılığında kolaylıklar sağlanarak tahsil edilmektedir. Uzun zamandır ödeyemediğiniz vergi borcunuz var ve faiz yüzünden ödemekte zorluk çekiyorsanız yapılandırma zamanlarını beklemenizde fayda vardır. Buna benzer uygulamalardan biri de özel bankalarda yer almaktadır. Çekilen kredilerin yeniden yapılandırılarak tekrar hesaplanıp faiz oranları değişiklik göstermektedir. Bunun sonucunda hem devlette hem de özel sektörde yer alan borçlarınıza çözüm üretmek için yapılandırma zamanlarını takip etmelisiniz. Gerekli şartları oluşturduktan sonra işlemi sonuçlandırmanız gerekmektedir.
Sigorta Borcu Yapılandırması Nedir?
Sosyal güvenlik kurumuna olan borçlara 6736 sayılı kanun ile yapılandırma getirilmiş durumdadır. İşverenler talepte bulanarak internet üzerinden E- SGK platformundan gerçekleştirebilir veya direk kuruma giderek işleminizi yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Merkezleri bir plan oluşturmakta ve bunun yanında ödeme planı yine internet üzerinden talep edilebilmektedir. İnternet üzerinden başvurduysanız eğer ödeme planı adresinize kadar gelebiliyor. Bu kanunda borç yapılandırması bakımından işveren prim borçlarını içermektedir. Unutulmaması gereken tek bir nokta vardır. O da her iş yeri için ayrı ayrı başvuru yapılması gerektiğidir. Sigorta borcu yapılandırması yapan işverenler için haciz kararları da yer almaktadır. Fakat yapılandırma sürecinde peşin veya 6, 9, 12, 18 ay gibi ödeme seçenekleri bulunmaktadır. Bunun yanında taksitlerin iki ayda bir ödenmesi kolaylık sağlamaktadır.
Sigorta Borcu Yapılandırma Kapsamına Giren Borçlar Nelerdir?
- Özel işlem vergi borçları,
- Genel Sağlık Sigortası prim borçları,
- Eğitime katkı ve gecikme borçları,
- Emekliler için SGK destek prim borçları,
- Avukat, noter ve sporcuların prim borçları,
- SGK kapsamında kesilen idari para cezaları,
- Emekli sandığı kapsamında yapılan kesintiler ve borçlar,
- Bağkur odaklı vatandaşların ödemediği prim borçları,
- Tarım sigortalılarının ödemesi gereken prim borçları, SGK borç yapılandırması ile ödenebilmektedir.
Yapılandırılmış Sigorta Borcu Ödemeleri Nereye Yapılır?
Yapılandırılmış sigorta borcu ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankalar aracılığı ile yapılmaktadır. Bu bankaların mobil veya online bankacılık sistemleri üzerinden de ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Diğer yandan ödeme yapacağınız bir diğer sistem ise PTT’dir. PTT şubesinden şifre satın alarak kredi kartı yapılandırma borcunuzu T.C. kimlik numarası ve e- devlet şifrenizle gerçekleştirebilirsiniz. Yapılandırma içerisinde yer alan idari para cezalarında, gecikme cezaları ve asıl borcun %50’nin silinmektedir. Diyelim bir kişi 200 TL borçlu. 100 TL idari para cezası kesilerek 50 TL olan ceza borcunun 25’i silinmektedir. Bu sayede yapılandırma koşullarında nakit biçimde ödeyen kişilerin ana parasından enflasyon farkı alınmamaktadır. Eğer sigorta borçlarınızı taksitle ödemek isterseniz, 6 ay ve 26 aya kadar çıkan taksitlerle ödeyebilirsiniz.