Kredili Mevduat Hesabı Nedir?

Kredili Mevduat Hesabı (KMH) , hesabınızda para olmadığı zamanlarda belli bir limite kadar para çekmenize yarayan hesaptır. Otomatik ödemeleriniz ve kendiniz için bir nevi kurtaran hesap diyebiliriz.

Bankalar bu kredili hesaplara fazlasıyla dikkat çekmeye çalışıyor. Örneğin banka; kendilerinden maaş alan bir tüketicisine kredili mevduat hesabını tanıtırken, esnek hesap veya kurtaran hesap isimlerini kullanmasının sebebi de tüketicinin dikkatini çekmeye çalışmasıdır. Özellikle kredi kartından çekmek istediğiniz nakit avansın faiz oranı oldukça düşüktür. Bu durum da çok rağbet görmesinin bir diğer sebebi olmaktadır.

Kredili mevduat hesabında, çektiğiniz parayı vaktine kadar ödemeniz lazımdır. Fakat eğer ödemezseniz; diğer kredilerden farklı şekilde, banka size anlayış göstermeyecektir. Kısacası eğer zamanında ödeme yapmazsanız, banka hesabınız bloke olacaktır.

Kredili Mevduat Hesabı Hangi Durumlarda Kullanılır?

Kredili mevduat hesabı, acil durumlar dışında tercih edilmemelidir. Çünkü KMH aracılığı ile ödenen alışverişlerde, faiziniz oldukça ağır olacaktır. Bu gibi durumlarda; kredi kartı veya banka kartı kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

Kredili mevduat hesabının bir diğer ismi ise ‘’avans hesabı’’ olmaktadır. Örneğin, zor duruma düştüğünüz ay sonu günlerinde KDH açtırarak bu işi halledebilirsiniz. Eğer bu yolu tercih ederseniz; çekeceğiniz paraya işlenen faiz, maaşınız yatana kadar eklenir. Bu durum da sizi çok fazla zorlamamış olur. Hesabı maaşınızın yattığı banka üzerinden açtıysanız, bankaya verdiğiniz talimat ile gününde ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

Kredili Mevduat Hesabı Faiz Hesaplama

Kredili mevduat hesabının ne olduğunu tamamen öğrendiysek, kredili mevduat hesabı faiz hesaplama konusuna bir bakalım. Önceki yazıda bahsettiğimiz üzere; KMH faizlerinin fazla olması sebebiyle, başvuru yapmadan faiz oranlarını dikkatle incelemelisiniz. Bu size harcamalarınızın planını yapma fırsatı sunacaktır. Çok yüksek faizlerle, zorlanacağınız durumlara düşmek ya da bankalarla hukuki süreçlerin içinde bulunmak yerine daha kolay ödenecek faizleri seçmenizi öneririz.

Aynı zamanda merkez bankasının düzenlemelerinde şu yazmaktadır; ‘’Kredili mevduat hesaplarında uygulanacak azami akdi ve gecikme faiz oranları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen azami oranları geçemez.’’

TCMB’nin belirlediği akdi faiz oranı ise 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, aylık %1,40 olmaktadır. Gecikme faiz oranı da %1,70 olarak belirlenmiştir.

Kredili Mevduat Hesabı Son Ödeme Tarihi

Genelde Kredili Mevduat Hesabı son ödeme tarihi her bankaya göre farklıdır. Çoğunluğa bakmak gerekirse, her ayın son günü olarak belirlenmiştir. Parayı çektiğiniz tarihin 10 gün sonrası olarak ayarlanmıştır. Aynı zamanda ödenmediği taktirde, kredi notunuzda ‘’geç ödeme’’ yazacağını da unutmayın. Eğer size verilen tarihte ödeme yapmakta zorlanıyorsanız, Kredi Mevduat Hesabı kesim tarihi değiştirme seçeneğinden yararlanabilirsiniz.

Kredili Mevduat Hesaplarında Vergi Alınır mı?

Tüm kredilerinde alındığı üzere, Kredili Mevduat Hesaplarında da vergi alınır. Kredi Mevduat Hesabı üzerinden yapılan faize Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (%15) ve Banka Sigorta Muamele Vergisi (%5) olarak, %20 şeklinde bir vergi ödemesi ortaya çıkar.

Kredili Mevduat Hesabı için Dosya Giderleri Var mı?

Kredili Mevduat Hesabı veren bankalar ihtiyaç sahibinden herhangi bir dosya talep etmezler. Aynı zamanda Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği’nde ‘’Kredili mevduat hesaplarından kullandırılan krediler ile kredi kartlarından yapılan taksitli nakit avans işlemleri için ücret tahsil edilemez.’’ cümlesi bu durumu desteklemektedir.

Ancak hesap özeti talebi gibi bildirim gerektiren durumlarda 1 ila 3 TL arası bir fiyat istenmektedir.

Son olarak Kredili Mevduat Hesabı’nda sigortayı ihtiyaç sahibi belirlemektedir. Sadece müşterinin açık izni ile yapılabilecek bir durum olmaktadır.

Hesap İşletim Ücreti Kredili Mevduat Hesabından Çekilir mi?

Bunun için ilk olarak Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği’nin 13.maddesinde yer alan cümleleri belirtelim: ‘’Kesintisiz olarak, en az yüz seksen gün içerisinde hiçbir hesabı hareket görmeyen finansal tüketicilerden bu süre zarfında hesap işletim ücreti alınamaz. Tahsil edilemeyen hesap işlem ücreti, uygulanma tarihinden itibaren en fazla son on iki aylık süreç için sonradan tahsil edilmek üzere bekletilebilir. Finansal tüketici, hesap işletim ücretinin tahsili amacıyla ücrete tabi tutulamaz.’’

Uzun lafın kısası; Kredili Mevduat Hesabı’ndan, hesap işletim ücreti çekilemez.

Kredili Mevduat Hesabı Kapatma İşlemi

Son olarak eğer kredili mevduat hesabınızı kapatmak istiyorsanız, var olan tüm borcunuzu ödemelisiniz. Sonrasında banka şubesinden işlemleri başlatabilirsiniz.

Kredili mevduat hesabı veya ihtiyaç kredisi arasında düşünüyorsanız. İki kredi çeşidini de iyice araştırıp öyle karar vermeniz gerekmektedir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir