Borsada Teknik Analiz Nasıl Yapılır?
Borsada teknik analiz fiyat geçmişlerinden elde edilen grafikler üzerinden, gelecek fiyatların tahmin edilmesine yönelik yapılan farklı çalışmalarla gerçekleştirilir. Daha kısa vadeli kazanç hedefleyen tercih ettiği borsa analiz yöntemlerinden olan teknik analiz, hisse senedi piyasaları ile birlikte tüm yatırım enstrümanlarında kullanılır. Bir nevi istatistiki çalışma olan teknik analizde ilk kural, her gelişmenin fiyatta saklı olduğu kabulüdür. Fiyat tek gerçektir ve hisse senedini etkileyebilecek tüm gelişmeler fiyata dahildir.
Borsada Teknik Analiz Nasıl Öğrenilir?
Borsa için teknik analiz öğrenme yolları okumak, eğitim almak ve iyi bir teknik analist olduğu bilinen profesyonellerin çizimlerinden ilham almak olarak sıralanabilir. Grafik okuma becerisi kazanmak teknik analizin temelini oluştururken, grafik türlerini tanımalı ve kullanacağınız grafik periyotlarını iyi belirlemeniz gereklidir.
Teknik analiz yaparken minimum düzeyde bilinmesi gereken kavramlar da bulunur. Teknik analiz yönünde yapılan geliştirme çalışmalarında bahsedilen kavramları bilmemek, çabaların boşa gitmesine yol açabilir. Teknik analiz öğrenme yöntemine geçmeden önce borsa yatırımcılarının bilmesi gereken basit kavramlar şu şekildedir:
- Trend: Eğilim olarak Türkçeye çevrilen bu kavram, hisse senedi veya farklı finansal bir varlığın yönü anlamında kullanılır. Teknik analistlerin işi, inceledikleri hisse senedinde trend yakalamaktır. Trend yoksa, kazanç da yoktur.
- Trend Çizgisi: Hisse senedi fiyatlarının gidişatına göre çizilen trend çizgileri, belirli bir açıya veya yatay gidişata sahip olabilir. Hisse senetlerinin hareketlerini ölçümlemek için çizilen trend çizgileri, fiyatın yönü hakkında analiste çok sayıda bilgi verir.
- Destek: Hisse senedinin yaşayacağı düşüşlerde tepki ile karşılaşabileceği noktaları ifade eder. Hisse senetleri destek üzerinde güçlüdür ve destekler, trend çizgileri ile birlikte fiyat ortalamaları veya farklı indikatörler ile tespit edilirler.
- Direnç: Yükselen bir hisse senedinin satış ile karşılaşabileceği seviyeyi ifade eder. Direnç bölgeleri, destek bölgeleri ile birlikte tespit edilerek hissede izlenecek yol çizilir.
Borsada Teknik Analiz Konulu Kitaplar Nelerdir?
Borsa için teknik analiz öğrenilebilecek kitaplar şu şekilde sıralanabilir:
- Teknik Analiz Mi Dedin, Hadi Canım Sende – Ali Perşembe
- Trend Takipçisi – Michael W. Covel
- Grafiklerle Borsa – Ahmet Mergen
- Elliot Dalga Prensibi – Tuncer Şengöz
- Technical Analysis of The Financial Markets – John J. Murphy
- Stock Trading Strategies – William L. Anderson
Borsada Teknik Analiz Yöntemleri Nelerdir?
Borsa için teknik analiz yöntemleri denildiğinde, tek bir yöntem ile başarıdan bahsetmek her zaman doğru olmamaktadır. Her hisse senedinin davranışı birbirinden farklıdır ve hisse senetleri, birbirlerinden farklı teknik analiz yöntemlerine göre davranışlar sergileyebilir. Genel hatları ile borsada kullanılan teknik analiz yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Teknik Analiz Göstergeleri (İndikatörler)
- Teknik Analiz Formasyonları
- Teknik Analiz Teorileri
Borsada Kullanılan Teknik Analiz Göstergeleri (İndikatörler) Nelerdir?
Borsada kullanılan indikatörler sayıca oldukça fazladır. Her indikatör fiyat hareketlerinden elde edilirken, ölçümledikleri değişkenler birbirinden farklıdır. Yatırımcılar göstergeleri, fiyatın gidişatını tahmin etmek için kullanırlar. İndikatörler tek başına kullanılabildiği gibi farklı teknik analiz yöntemleri ile birlikte kullanılarak daha kesin sonuçlara varılmada kullanılabilir. Borsa analiz işlemlerinde en yaygın kullanılan teknik analiz göstergeleri (indikatörler) şunlardır:
- Basit Hareketli Ortalamalar (MA): Seçilen periyotta geriye doğru gerçekleşen fiyatların aritmetik ortalamasıdır.
- Üssel Hareketli Ortalamalar (EMA): Seçilen periyotta geriye doğru gerçekleşen fiyatların üssel ortalamasıdır.
- MACD (Moving Average Convergence Divergence): 12 ve 26 günlük üssel hareketli ortalamaların arasındaki farkın artması ve azalmasını 9 günlük üssel hareketli ortalama (sinyal çizgisi) ile takibini sağlar. Sinyal çizgisinin aşağıdan gelen MACD çizgisi ile yukarı yönlü kesilmesi AL sinyali, MACD çizgisi sinyal çizgisini yukarıdan gelerek aşağı doğru keserse SAT sinyali olarak değerlendirilir.
- RSI (Görece Güç Endeksi): Hisse senetlerinin aşırı alım veya aşırı satış bölgesinde bulunup bulunmadığının takibinde kullanılır. RSI değerinin 30 altında olması aşırı satım, 70 üzerinde olması ise aşırı satım bölgesi olarak değerlendirilir.
- Bollinger Bantları: Fiyat ortalama sapma değerlerinin fiyat altında ve üstünde sınır değerler ile çizildiği bir indikatördür. Bollinger bantları daraldığında fiyatta bir yöne kırılım gerçekleştirileceği düşünülürken, açılan bollinger bandı devam eden güçlü trendi gösterir. Bant sınırları arasında yer alan ortalama çizgi üzerinde alım yönünde beklenti artarken, çizgi altında düşüş beklentisi ön plana çıkar.
- Momentum: Fiyat değişimlerinin yüzdesel olarak ölçülerek trend gücünün tespit edilmesi amacıyla kullanılır. Devam eden trendde yeni yüksekler yapılırken indikatörün yeni zirve yapmaması trend değişimi sinyali olarak algılanırken, tersi şekilde yeni dipler yapılırken indikatörde dibin yüksekte gerçekleşmesi de yükseliş trendinin başlayabileceği şeklinde yorumlanır.
- Stokastik: Kapanış fiyatlarını günün en yüksek ve en düşük seviyelerine göre ölçen indikatör, fiyatların dönüm noktalarını belirlemede kullanılır. Yatay piyasalarda başarılı sonuçlar veren indikatör, güçlü trende sahip piyasalarda başarısızdır.
- CCI (Commodity Channel Index): Emtia piyasaları için geliştirilen bu indikatör, seçilen periyottaki en düşük, en yüksek ve kapanış değerlerinin aritmetik ortalamasını ifade eder. Yaygın olarak 14 periyotta kullanılan göstergede -100 değeri altı aşırı satım, +100 değeri üstü aşırı alım bölgesidir.
- Parabolic Sar: En düşük ve en yüksek fiyat seviyeleri kullanılarak seçilen periyotta hesaplama yapan indikatörde, grafik üzerine noktalar şeklinde gösterim mevcuttur. Noktaların fiyatın altına inmesi AL sinyali olarak değerlendirilirken, üzerine çıkması SAT sinyali olarak değerlendirilir.
Borsada Kullanılan Teknik Analiz Formasyonları Nelerdir?
Borsada kullanılan formasyonlar trend çizgileri kullanılarak oluşturulan ve fiyat hedefinin çıkarılmasında yardımcı olan bazı oluşumları ifade eder. Formasyonların gerçekleşmesi için kırılımı beklenen direnç seviyelerinde, işlem hacminin de kontrol edilmesi gereklidir. Hacim ile desteklenen kırılımlarda hisselerin formasyon hedefine gideceği düşünülür. Borsa yatırımcılarınca en sık kullanılan formasyonlar şu şekildedir:
- Flama:Yükseliş
- Yükselen Üçgen:Yükseliş
- Alçalan Üçgen: Düşüş
- Simetrik Üçgen: Yükseliş
- Bayrak: Yükseliş
- Dikdörtgen:Yükseliş – Düşüş (Kırılım noktası takip edilmeli)
- Alçalan Takoz: Yükseliş
- Yükselen Takoz:Düşüş
- Omuz Baş Omuz (OBO): Düşüş
- Ters Omuz Baş Omuz (TOBO):Yükseliş
- Çanak: Yükseliş
- Fincan – Kulp: Yükseliş
Borsada Kullanılan Teknik Analiz Teorileri Nelerdir?
Borsada kullanılan teknik analiz teorileri hisse senedi özelinde kullanılabileceği gibi endeksin bütününde de başarılı sonuçlar verir. Teknik analizi bir adım öteye taşıyan bu teoriler, finans piyasalarının tümünde kullanılmaktadır. Borsa analiz yöntemleri arasında özel yere sahip teknik analiz teorileri şu şekilde belirtilebilir:
- Kaos Teorisi: Esasen piyasa gidişatını yorumlamak amacıyla kullanılan bu teori, borsa ile birlikte Forex ve emtia piyasalarında da geçerlidir. Teoriyi özetlemek gerekirse, birbirlerini etkileyen hisse senetlerinin birisinde başlayan düşüşün diğerlerine de yansıyacağı şeklinde düşünülebilir. Ani düşüşe sebep olan hisse bazlı gerilemeler, endeksin geneline yayılarak tüm borsayı aşağı çekebilir.
- Elliot Dalga Prensibi: 1930’lu yıllarda Ralp Nelson Elliot tarafından bulunan ve kitlelerin hareketlerini tahmin etme yönündeki başarısı ile finansal piyasalarda işlevselliğini kanıtlayan Elliot Dalga Teorisi, her hareketin bir dinamiği olduğuna inanır. Belirli dalga kalıplarının yer aldığı teoride çok fazla sayıda dalga kalıpları bulunmaktadır. Fibonacci sayılarının kullanılarak dalgaların ölçümlendiği teorem, hisse senedi piyasası yanında tüm finansal piyasalarda ve toplumsal olayların tahmin edilmesinde kendisini ispat etmiştir.
Geri bildirim: Borsaya Yeni Başlayanlara Tavsiyeler | Finans Kaynak