Borsada Zarar Nasıl Kapatılır?
Borsadaki zararı kapatmak kimi zaman mümkün olmamakta, mevcut zararı kabullenmek yapılacak akıllı bir seçim olarak ön plana çıkmaktadır. Borsada zarar kapatmak için uğraş veren yatırımcılar uzun süre sonunda baktıklarında, mevcut zararlarına fırsat maliyetinin de eklenerek zararlarının büyüdüğü gerçeği ile karşılaşabilirler. Sonucunda daha ağır bir yenilgi ile karşılaşmamak için zararlı sonuçlanan işlemlerden ders almalı, zararı daha düşük seviyelerde tutmaya yardımcı olacak tedbirlerin alınmasında çekimser davranılmamalıdır.
Sebebi her ne olursa olsun borsadaki zararı azaltmanın ve hatta sıfırlamanın önleyici ve etkilerini giderici yöntemleri bulunur. Profesyonellerin karmaşık piyasada yaptıklarından hazırladığımız yazımızda, borsadaki zararı çıkarmanın yollarını derledik.
Borsada Neden Zarar Edilir?
Borsada zarar etme nedenleri bilinçsizce alınan bir pozisyona işaret etmektedir. Borsanın genel gidişatının aksine aldığı pozisyonunda zararda olan kişi, kendisini geliştirme ihtiyacı olduğunu aklına getirmelidir. Profesyonellerin işaret ettiği sebepler göz önünde alındığında, borsada zarar etme nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Eksik bilgi ve deneyim
- Yetersiz analiz becerisi
- Acele verilen pozisyon kararları
- Başkasının görüşlerinden etkilenerek alınan kararlar
- Piyasa gidişatının büyüsüne kapılarak olumsuz yönleri göz ardı etme
- Zamanında devreye alınmayan stop loss (zarar kes)
- Sistemin yetersiz olması veya sisteme uyulmaması
- Duygusal davranılarak pozisyonun olumsuz yanlarının ihmal edilmesi
- Yanlış seviyeden girilen pozisyon
Borsada Zarar Etmekten Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Borsada zarar etmekten korunmanın yolu özetle tanımlanırsa, finansal okuryazarlık seviyesinin artırılmasından geçer. Bilgi birikimini ve deneyimini artıran yatırımcılar, borsada sürekli kazandıracak sistemler oluşturabilirler. Sistemsiz bir şekilde borsada yatırım yapmaya çalışan kişiler ise çok düşledikleri zengin olma hayalinden uzaklaşmanın yanında, birikimlerinin alınan yanlış kararlar nedeniyle eridiğine tanıklık eder.
Çevrenizden pek çok kez duyduğunuz “borsada battı” veya “borsada her şeyini kaybetti” sözlerini hatırlayın. Pek çok kişi borsayı küçümseyerek gelmiş ve tüm birikimlerini zamanla kaybederek deyim yerindeyse “borsaya tövbe” etmiştir. Ama bazılarının ise borsadan çok kazandığı bilinmekte, hatta bazılarının profesyonel meslek hayatından uzaklaşarak tüm geçimini borsa kazançları ile sağladığı bilinmektedir. Borsada zarar etmekten korunmanın yolları için aşağıdaki önerilerden yararlanabilirsiniz:
- Bilgi birikimini artırarak analiz becerisinin geliştirilmesi
- Deneyimsizliği sanal hesaplar üzerinden atarak gerçek para ile kayıp yaşamadan borsanın işleyişinin öğrenilmesi
- Yatırımın sadece borsadan ibaret olmadığını anlamak için farklı yatırım araçları hakkında bilgi birikiminin artırılması
- Orta ve uzun vadeli pozisyonlara odaklanılması
- İyi bir psikoloji hazırlayarak duygusal kararlar almak yerine, analize dayalı kararlar alınması
- Piyasaların nasıl hareket ettiğini öğrenmek için iyi bir gelişim sağlayana kadar piyasaların takip edilmesi
- Finansal okuryazarlık becerisinin artırılarak risk-getiri planlarının eksiksiz hazırlanması
Borsada Zarardan Kurtulmak Mümkün Mü?
Borsada zarardan kurtulmak mümkündür. Pek çok profesyonel zarardan kurtulmak için farklı yollara başvurabilir. Profesyoneller aşağıdaki basit üç kurala dikkat ederek borsada zarardan kurtulmanın yanında yüksek karlar elde edebilmektedir:
- İhtiyaç olmayan para ile borsaya girme
- Zamanında stop-loss (zarar kes) uygulayabilme
- Uygun şekilde maliyet düşürme tekniklerini kullanabilme
Borsada Yatırım Bütçesi Nasıl Hazırlanmalı?
Borsada yatırım bütçesinin ayarlanmasıpsikolojiyi iyi yönetmek açısından en önemli kuraldır. Sadece borsa için değil, her ne kadar garanti bir yatırım olarak görülse de döviz ve altın yatırımı için de ihtiyaç olmayan para ile yatırım yapmak önemlidir. Uzmanlar yatırım dünyasına adım atan herkese bu öneriyi yinelemekte ve belirli bir vade içerisinde borç ödemesi, bir ihtiyacın satın alınması veya olası farklı bir nedenle gerekli olan nakit ile yatırım yapmanın kayıp yaşatma ihtimalinin yüksek olduğu konusunda uyarılarını farklı mecralarda dile getirmektedirler.
Esasen yatırım bütçesinin ayarlanması, borsada zararı kapatmak endişesinden daha çok zararı önlemek açısından atılacak bir adım olduğunu söylemek gerekir. Çünkü ihtiyaç olan bir para ile alınan pozisyonda zarar oluştuğunda, vadenin gelmesi sebebi ile pozisyonu zararına kapatmak gereklidir. Bu riske girmek yerine belirli bir vadede kullanılacak parayı nakitte bırakmak ya da daha likit olan repo ve günlük mevduat hesaplarda bekletmek akıllıca olacaktır.
Belirli bir sürede ihtiyaç olan para ile yatırım, kısa süreli düşüşlerden psikolojik olarak etkilenilmesine de yol açar. Düşüşten etkilenen pek çok yatırımcı, farkında olmadan destek noktasında hisseyi satarak olası yükselişi kaçıracaktır. Verilen iki örnekten de anlaşıldığı gibi profesyoneller gibi kazanmak için, ihtiyaç olmayan para ile borsada yatırım yapmak oldukça önemlidir.
Stop Loss Nedir, Nasıl Uygulanmalıdır?
Zarar kes uygulaması tanımdan da anlaşılacağı gibi belirli bir zarar seviyesinde satış yaparak daha fazla zarara uğramayı önlemek adına alınan bir önlemdir. Stop loss olarak da bilinen bu kavram, profesyoneller arasında “kol kesmek” olarak da tanımlanır. Pek çok kişi tarafından zararına satış sebebi ile mantıklı bulunmayan bu yöntem, daha büyük zararları önlemek ve zararı telafi etmek için pozisyon sahibine büyük avantaj sağlar.
Stop loss uygulanırken, teknik analiz becerilerinden yararlanılır. Hisse senedi yatırımcıları farklı teknik analiz yöntemlerine göre belirledikleri destek ve direnç seviyelerini gözeterek aldıkları pozisyonlarda, destek seviyesinin kırılması ardından hissede derin bir düşüş olabileceğini öngördüklerinde stop loss çalıştırırlar. Destek noktasının kırılması ardından çalıştırılan zarar kes daha fazla zarar etmeyi önleyerek sermayeyi koruduğu gibi, zararın telafisi için aynı hissede veya farklı bir hisse senedinde alınacak pozisyon ile zararın fazlasını çıkarmak için büyük bir şans tanır.
Borsada Maliyet Düşürme Teknikleri Nelerdir?
Borsada maliyet düşürme yöntemlerikullanılarak hisse senedindeki ortalama maliyet geri çekilebilir. Bu yöntem daha çok temel analiz ile işlem yapan profesyonellerce kullanılır. Hisse senedinin olması gerektiği değere göre ucuz olduğunu tespit eden profesyoneller, hisse senedinde aldıkları pozisyon sonrasında belirli seviyelerde eklemeler yaparak ortalama bir maliyet oluştururlar.
Hisse senedinde alınan ilk pozisyon ile yukarı çıkış başlamışsa, yapılacak yeni alımlar ile maliyet yukarı yönde gelişir. Hisse senedi hedeflenen fiyata geldiğinde yapılan satış ile daha fazla hisseye sahip olunduğu için elde edilen kazanç yüksek olur. Tersi şekilde ilk alınan hisse ardından düşüş başlamışsa, aşağı doğru ortalama maliyet yapılır. Düşüş trendi tersine dönmesi ardından daha düşük maliyet ve daha fazla hisse senedi adedi ile gelinen hedef fiyatta, zararda olan pozisyon ciddi oranda kar edebilir.
Maliyet düşürme yöntemleri doğru uygulanmaması halinde uzun süreli zararda pozisyon taşımaya veya daha yüksek zararlara katlanmaya yol açabilir. İlk olarak temel analizin iyi şekilde yapılması ve haber akışının düzenli olarak takip edilmesi gereklidir. Kısacası, piyasanın bildiği ve sizin bilmediğiniz bir sebepten dolayı hisse satılıyorsa, maliyet düşürmek zararın telafi edilmesi için yeterli gelmeyecektir. Maliyet düşürme yöntemi kullanırken aşağıdaki önerilere dikkat etmeniz tavsiye edilir:
- Hisse senedi analizinin eksiksiz yapılmış olması ve hedef fiyatın doğru bir şekilde belirlenmiş olması gerekir.
- Yeni pozisyon açılırken bir marj belirlenmeli, yukarı veya aşağı yönlü belirlenen marjda işlem gerçekleşmişse yeni alım yapılmalıdır. Aksi taktirde kenarı ayrılan bütçe erkenden biterek daha düşük fiyatlardan maliyetlenme şansı kaçırılır.
Borsada Para Kaybettim, Ne Yapmalıyım?
Borsada para kaybedince yapılacaklar yukarıda paylaşılan üç madde ile özetlendi. Verilen üç madde, düzenli olarak borsadan para kazanan profesyonellerin işlem tarzlarından esinlenerek sizlerle buluşturuldu. Borsada zarar kapatmak veya kar etmek için paylaşılan yöntemlerden yararlanmalı, kendinizi her daim geliştirerek piyasaları hafife almamayı öğrenmelisiniz.