Devlet Tahvili Nedir?

Devletler bazen para kaynağında sıkıntılar yaşar ve bu durumda halkın yardımına ihtiyaç duyar. Halk devlete yasal olarak borç verebilir fakat bunun tek bir yolu vardır. Bu yol ise devlet tahvilleridir. Bir yıldan uzun sürecek şekilde vadeli senet satışlarından yararlanarak devlet üzerinden para kazanmak mümkündür. Bu durumda satılan senetler Devlet iç borçlanma senedi olarak bilinmektedir. Devlet tahvilleri, devlet tarafından belirtilen bir vadede faiz getirisi ile beraber vatandaşa ödeme yapmayı taahhüt eder. Tahviller finansal araçlardır ve bu tahvillerden tüzel kişiler yararlanabilir. 

Uzun vadeye sahip olan devlet tahvilleri genellikle işlenmiş faiz oranları ile beraber paraya çevrildiğinden dolayı faiz oranları düşüktür. Bunun yanı sıra kişinin girebileceği ihalelerde teminat olarak kullanılmasına olanak sağlanır. Bu tahviller zaman zaman döviz endeksli ve bunun yanı sıra sabit veya değişken faize sahip olabilir. Bu durumda devlet vatandaşa borçlanır. Tahviller erken nakde dönüştürmek istediğinizde faizini alamayacağınız bir senet türüdür. Fakat vadesi dolana kadar beklerseniz faizi ile anaparanızı geri alabilirsiniz.

Devlet Tahvili

Devlet tahvili vade süresi bir yıldan uzun olmakla beraber devletin iç borçlanma ihtiyacını karşılamasını sağlayan kıymetli evraktır. Hazine ve maliye bakanlığı tarafından çıkartılan ve devlet iç borçlanma senedi olarak bilinir. Faiz getirisine sahip olan senetlerdir ve devlet güvencesindedir. Bu yüzden yerli yatırımcılar bu tahvilleri genellikle portföylerindeki riskleri azaltmak amacı ile kullanmaktadır.

Bu yatırım aracı istendiği taktirde iskontolu satışa sunulabilir. Ödemesi geri yapılırken sabit getirilere sahip olduğundan kaynaklı olarak güvenli bir liman olarak görülür. Faiz gelirleri, tahvil sahiplerine 3,6 ve 12 aylık döngülerde bir kez verilir.

Devlet Tahvillerinin Özellikleri

  • Tahviller devlet tarafından güvence altına alınır.
  • Likit olarak bilinen yatırım aracıdır.
  • Sabit ve yüksek getiriye sahiptir.
  • Bir yıldan daha uzun bir vadeye sahiptir.
  • Emanet hesabından işlem ücreti alınmadan saklanır.
  • Kuponlu veya kuponsuz olarak iskontolu satılır.
  • Kuponlu tahviller yılda 3 kere faiz ödemesine sahiptir.
  • Hazine ve maliye bakanlığı tarafından üretilir ve satışı merkez bankası tarafından gerçekleşir.
  • Faizler düştüğü taktire birim fiyatlar yükselir.
  • İkinci el piyasasına sahiptir.

Devlet Tahvillerinin Tarihi

Devlet tahvilleri ilk olarak 1517 yılında Hollanda ‘da basılmıştır. O dönemlerde Hollanda tanınmayan bir devletti. Fakat zaman içinde kurulan Hollanda devlet tahvilleri fikrinin atası olarak kabul edildi. Faiz oranları ilk basıldığı dönemde %20 olarak belirlenmişti. 

Yasal olarak çıkarılan ilk tahvil, Fransa hükümetine karşı gerçekleşmekte olan bir savaşta karşı tarafı finanse etmek amacı ile 1693 tarihinde İngiltere Merkez Bankası tarafından basılarak satışa çıkarıldı. Devlet tahvilleri o dönemlerde hayat sigortası kadar değer taşımaktaydı. Günümüze geri döndüğümüzde ise devlet iç borçlanma sayesinde kaynak açıklarını kapatma amacı ile bu senetleri satışa çıkartıyor.

Nasıl Devlet Tahvili Alınır?

Devlet tahvilinin orta ve uzun vadede getiri sağlayacağını düşünerek güvenli bir limana yanaşmak isteyen her yatırımcı bu senetlere sahip olmak ister. Anaparayı geçelim faiz ödemesi bile garanti edilmiş bir borç senedidir. Devlet tahvili almadan önce para ve risk yönetimi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bunun yanı sıra borsa nedir, borsa hakkında bilgiler ve yatırım deneyimleri gereklidir. Tahvillerin vadeleri minimum bir yıl olarak belirlenmiştir. Bu koşulu kabul ediyorsanız serbest bir şekilde devlet tahvili satın alabilirsiniz. 

Geri ödemesinin nasıl yapılacağını ise devlet belirler. Devlet tahvili satın almak için öncelikle bir banka, özel bir finans kuruluşu veya bir aracı kurum ile anlaşmanız olması gerekmektedir. Daha sonra bu kurumlardan birisi üzerinden devlet tahvili satın alabilirsiniz. Devlet tahvilleri ödenecek faiz oranlarını ve ödeme koşullarını açık ve şeffaf şekilde belirtmiştir. Vadesinden önce satmak isterseniz yine aracı kurumlar ile satış yapabilirsiniz.


One thought on “Devlet Tahvili Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir